BLOG

HOE EEN GRUWELIJK KOSTBAAR PROJECT UITEINDELIJK IN HET WATER VALT

Drie jaar geleden werden we door Nikhef benaderd, gewoon met een simpel e-mailtje. Of wij iets voor hen konden maken. “Kom maar op”, zeiden we, toen nog niet helemaal wetende wat ons te wachten stond.

Na heel wat vallen en opstaan door lastige details bij prototypes, is het nu bijna tijd om daadwerkelijk te gaan produceren, in de wetenschap dat onlangs alles, dit project in het water gaat vallen. In kilometers diep water, op de bodem van de Middellandse Zee.geautoriseerd kabelassemblagebedrijf en zorgt er in de meeste gevallen voor dat een beschadigde kabel binnen 24 uur vakkundig gerepareerd is.

Uniek project

Als specialisten voor het ontwerpen en assembleren van hoogwaardige koperkabels, glasvezelkabels en modules gaan wij dit soort uitdagingen niet uit de weg. Sterker nog, wij smullen ervan, maar dit is wel een héél uniek project.

Wij helpen Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica) met het ontwikkelen en produceren van kabels voor een super-telescoop die neutrinodeeltjes kan detecteren. Deze deeltjes kunnen ons meer vertellen over het ontstaan van het heelal, de oerknal en andere fenomenen zoals zwarte gaten. Deze super-telescoop KM3NeT bestaat uit een netwerk van kabels en bollen met detectoren en komt op een diepte van 3 tot 5 km onder het wateroppervlak. Het heeft een omvang van één kubieke kilometer, vandaar de naam. Vanwege het grote wetenschappelijke belang wordt het project door wetenschappers wereldwijd op de voet gevolgd.

Speciale kabels

Voor dit KM3NeT produceren wij tubes van 40 meter lengte met daarin voedingskabels en glasvezels. Meerdere van deze tubes worden aan elkaar gekoppeld tot lange kabels met bij iedere koppeling een aftakpunt. Omdat het gevaar bestaat dat de kwetsbare glasvezels tijdens het productieproces al breken, zijn de gebruikte materialen en het productieproces uniek, net zoals het project zelf. Bij dit project is werkelijk niets standaard.

Extreme omstandigheden

Om, in de diepte van de zee, bestand te zijn tegen de extreme omstandigheden moeten de kabels en de verbindingen van hoge kwaliteit en uiterst betrouwbaar zijn. Zij moeten bestand zijn tegen hoge druk, stroming, zout en botsingen met diepzeedieren. Dat gaat niet zomaar, daar moet je wat voor doen, maar waar anderen zeggen dat iets niet kan, gaan wij verder. Ook nu is het ons weer gelukt.

 

Daag ons uit

Wij denken in oplossingen

Is ook uw toepassing verre van standaard of moet de betrouwbaarheid van uw glasvezelkabel, koperkabel of samengestelde module hoog zijn? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Wij zorgen voor een passende oplossing. Samen met u zoeken we naar de kabel- of glasvezelverbinding die het beste aansluit bij uw specifieke omstandigheden.

MCAP assemblies – Probleemoplossers die zorgen voor de beste samenstelling.

Daag ons uit