“Als gespecialiseerd kabelassemblagebedrijf mogen wij voor deze klant regelmatig de glasvezelverbindingen in hun industriële connectoren repareren”, vertelt Martin van Aperloo van MCAP. “Natuurlijk repareren we graag, maar bij ons gaat er dan toch iets knagen. Er moest een betere oplossing te bedenken zijn, waarbij de glasvezeltips niet meer zo kwetsbaar zijn, én waarbij het mogelijk is om jarenlang dagelijks te koppelen en te ontkoppelen. Omdat wij van uitdagingen houden, zijn we aan de slag gegaan, op zoek naar mogelijkheden.”

industriele-connector-expanded-beam-1.jpg

Kwetsbaarheid van glasvezel

“De door deze klant gebruikte industriële connectoren uit de MAC-reeks van ODU bevatten glasvezelconnectoren die fysiek contact maken, net zoals bij gewone SC-connectoren. Deze zijn gevoelig voor stof en vuil, waardoor ze bij iedere koppeling opnieuw schoongemaakt moeten worden. In de praktijk gebeurt dat te weinig, waardoor de glasvezelverbinding beschadigd raakt en onbetrouwbaar wordt. Daarnaast kunnen deze verbindingen zo’n 250 steekcycli aan, wat betekent dat onze klant de glasvezelconnectoren ieder jaar moet laten vervangen.”

Uitleg-EB.jpg

Expanded Beam als oplossing

“We zijn daarom op zoek gegaan naar een compacte, hoge kwaliteit glasvezelconnector die geen fysiek contact maakt met de gekoppelde connector. Die vonden we in de Mini Expanded Beam reeks van Fibreco, een glasvezelconnector voor zware omstandigheden, zoals militaire toepassingen. Al jarenlang zijn we officiële assemblagepartner van Fibreco en hebben bijzonder goede ervaringen met dit type glasvezelconnectoren. Expanded Beam-connectoren bevatten lensjes waardoor de connectortips geen fysiek contact met elkaar maken, dus beschadigen vervuilde connectoren elkaar niet. De lichtbundel wordt hierdoor zo’n 2000 keer vergroot, dus een klein vuiltje blokkeert het signaal niet. Het simpelweg afspoelen en afdrogen van de connector is voldoende voor een langdurig betrouwbare verbinding.”

industriele-connector-expanded-beam-3.jpg

Ontwikkeling van speciale insert

“Zo’n Expanded Beam-connector past dan echter nog niet in een ODU-connector, dus hebben we Fibreco en ODU bij elkaar gebracht en met hen een nieuwe aluminium insert ontwikkeld. Hiermee kunnen we nu 2 Singlemode of Multimode glasvezelconnectoren, dus 2, 4, 6 of 8 vezels, in één enkele insert creëren. En omdat er in de uitgebreide MAC-reeks van ODU een veelvoud van verschillende inserts passen, zoals voeding, signaal, glasvezel, maar ook coax, vloeistof of gas, zijn de mogelijkheden eindeloos.”

Praktijktest

“Onze klant kan komende tijd gaan testen met de eerste productieversies. Hun voertuigen met geavanceerde apparatuur aan boord rijden in weer en wind. De bekabeling die verbinding maakt met de apparatuur in het voertuig moet tegen alle weersinvloeden bestand zijn en dagelijks betrouwbaar aan en af te koppelen zijn. De resultaten met onze prototypes waren al veelbelovend, want met deze ontwikkeling verbetert de steekcyclus van 250 naar 5000 keer. Dat is dus 25 jaar! Dit is een ontwikkeling waar we best trots op zijn.”

Bel mij terug

Vraagt u zich af of wij iets voor u kunnen betekenen? Laat uw gegevens hier achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug. U kunt natuurlijk ook het contactformulier invullen.

*
*
*