BLOG

MCAP ONTWIKKELT EERSTE INDUSTRIËLE CONNECTOR MET EXPANDED BEAM GLASVEZEL TER WERELD

Wat zou het toch mooi zijn als een industriële hybride connector met voeding, signaal en glasvezel geschikt zou zijn om dagelijks aan en af te koppelen. Dat dacht één van MCAP’s klanten begin 2019. Een jaar na dato is die er, ontwikkeld door MCAP in samenwerking met ODU en Fibreco.

“Als gespecialiseerd kabelassemblagebedrijf mogen wij voor deze klant regelmatig de glasvezelverbindingen in hun industriële connectoren repareren”, vertelt Martin van Aperloo van MCAP. “Natuurlijk repareren we graag, maar bij ons gaat er dan toch iets knagen. Er moest een betere oplossing te bedenken zijn, waarbij de glasvezeltips niet meer zo kwetsbaar zijn, én waarbij het mogelijk is om jarenlang dagelijks te koppelen en te ontkoppelen. Omdat wij van uitdagingen houden, zijn we aan de slag gegaan, op zoek naar mogelijkheden.”


KWETSBAARHEID VAN GLASVEZEL

“De door deze klant gebruikte industriële connectoren uit de MAC-reeks van ODU bevatten glasvezelconnectoren die fysiek contact maken, net zoals bij gewone SC-connectoren. Deze zijn gevoelig voor stof en vuil, waardoor ze bij iedere koppeling opnieuw schoongemaakt moeten worden. In de praktijk gebeurt dat te weinig, waardoor de glasvezelverbinding beschadigd raakt en onbetrouwbaar wordt. Daarnaast kunnen deze verbindingen zo’n 250 steekcycli aan, wat betekent dat onze klant de glasvezelconnectoren ieder jaar moet laten vervangen.”

EXPANDED BEAM ALS OPLOSSING

“We zijn daarom op zoek gegaan naar een compacte, hoge kwaliteit glasvezelconnector die geen fysiek contact maakt met de gekoppelde connector. Die vonden we in de Mini Expanded Beam reeks van Fibreco, een glasvezelconnector voor zware omstandigheden, zoals militaire toepassingen. Al jarenlang zijn we officiële assemblagepartner van Fibreco en hebben bijzonder goede ervaringen met dit type glasvezelconnectoren. Expanded Beam-connectoren bevatten lensjes waardoor de connectortips geen fysiek contact met elkaar maken, dus beschadigen vervuilde connectoren elkaar niet. De lichtbundel wordt hierdoor zo’n 2000 keer vergroot, dus een klein vuiltje blokkeert het signaal niet. Het simpelweg afspoelen en afdrogen van de connector is voldoende voor een langdurig betrouwbare verbinding.”

ONTWIKKELING VAN SPECIALE INSERT

“Zo’n Expanded Beam-connector past dan echter nog niet in een ODU-connector, dus hebben we Fibreco en ODU bij elkaar gebracht en met hen een nieuwe aluminium insert ontwikkeld. Hiermee kunnen we nu 2 Singlemode of Multimode glasvezelconnectoren, dus 2, 4, 6 of 8 vezels, in één enkele insert creëren. En omdat er in de uitgebreide MAC-reeks van ODU een veelvoud van verschillende inserts passen, zoals voeding, signaal, glasvezel, maar ook coax, vloeistof of gas, zijn de mogelijkheden eindeloos.”

PRAKTIJKTEST

“Onze klant kan in april gaan testen met de eerste productieversies. Hun voertuigen met geavanceerde apparatuur aan boord rijden in weer en wind. De bekabeling die verbinding maakt met de apparatuur in het voertuig moet tegen alle weersinvloeden bestand zijn en dagelijks betrouwbaar aan en af te koppelen zijn. De resultaten met onze prototypes waren al veelbelovend, want met deze ontwikkeling verbetert de steekcyclus van 250 naar 5000 keer. Dat is dus 25 jaar! Dit is een ontwikkeling waar we best trots op zijn.”

DAAG ONS UIT

WIJ DENKEN IN OPLOSSINGEN

Bent u ook op zoek naar betrouwbare kabels, of een ontwikkelpartner die uw huidige verbindingen flink verbetert? Wij gaan geen uitdaging uit de weg, dus kom maar op!

MCAP assemblies – Probleemoplossers die zorgen voor de beste verbinding

Daag ons uit