BLOG

KABELASSEMBLAGES VOLGENS IPC/WHMA-A-620B NORMERING

Om de hoogste kwaliteit kabelassemblages te produceren werken wij volgens de internationale IPC/WHMA-A-620B normering. Hierdoor weten onze klanten dat onze kabelassemblages op de juiste manier geproduceerd en gecontroleerd, en dus goed zijn.

Over de IPC/WHMA-A-620B normering

De IPC/WHMA-A-620B omschrijft de vereisten voor de productie van kabelassemblages en alles wat daarbij komt kijken. Denk hierbij aan materialen, methoden, tests en acceptatiecriteria voor de productie van gekrompen, mechanisch bevestigde of gesoldeerde verbindingen en de bijbehorende assemblagehandelingen. Als een kabelsamenstelling geproduceerd wordt volgens één van de beschreven methoden, dan is de kwaliteit gewaarborgd. Hierop mag u vertrouwen.

Binnen deze normering zijn de acceptatiecriteria duidelijk onderverdeeld in bedoeld (target), acceptabel (acceptable) en onacceptabel (defect).

Bedoeld (target)

Dit is een resultaat dat nagenoeg perfect is. Het is een wenselijke toestand, die niet altijd haalbaar is, en misschien niet noodzakelijk om de betrouwbaarheid van de assemblage in haar gebruiksomgeving te waarborgen.

Target – Class 1,2,3

 • Wire conductor ends are cut perpendicular to the wire longitudinal axis.
 • All of the strands of the strand group are the same length.
 • Wires are not scraped, nicked, cut, flattened, scored, or otherwise damaged.

Acceptabel (acceptable)

Dit duidt op een resultaat dat, hoewel niet noodzakelijk perfect, de kwaliteit en betrouwbaarheid van de assemblage voor het desbetreffende gebruik waarborgt.

Acceptable – Class 1,2,3

 • Strand groups cut approximately perpendicular to the wire end.
 • All of the strands of the strand group are approximately the same length.
 • Attached burrs that will not be dislodged during process or operation.
 • Acceptable – Class 1

Process Indicator – Class 2,3

 • Strands cut, broken, scraped or severed if the number of damaged or broken strands in a
  single wire does not exceed the limits.

Onacceptable (defect)

Dit resultaat voldoet niet aan de acceptatiecriteria en heeft een negatieve invloed op de vorm, pasvorm of functie van de assemblage in zijn uiteindelijke gebruik. Als producent van kabelassemblages zijn wij verplicht om elk defect te documenteren.

Defect – Class 1,2,3

 • Variation in strand length within a strand group that prevents installation to the full depth of
  the crimp contact area.
 • Damaged strands exceed the limits.

Om u een idee te geven waar wij volgens deze normering op letten noemen we enkele voorbeelden.

LENGTEBEPALING

Een ogenschijnlijk simpel voorbeeld is het bepalen van de lengte van de assemblage. Tussen welke punten meten we de lengte? Bij gebruik van contacten of losse draadeinden meten we vanaf het uiteinde. Bij terminals meten we vanuit het midden van de terminalverbinding. De gemeten lengtes moeten dan binnen de voorgeschreven toleranties vallen.

MARKERING EN LEESBAARHEID

Ook bij het markeren moeten we voldoen aan bepaalde criteria, zoals leesbaarheid, positie en de invloed op de elektrische eigenschappen. Zo moeten markeringen bijvoorbeeld zonder vergroting leesbaar zijn, duidelijk, van gelijke hoogte, en van een kleur die contrasteert met de achtergrond. Ook mag het markeringsproces het product niet beschadigen en geen afbreuk doen aan de functie van het product in de beoogde toepassing. Denk hierbij aan een laserprint op de kabelmantel, waarbij de isolatie op die plek meer dan 20% dunner is geworden.

STRIPPEN VAN KABELS

Het strippen van draad en kabel is een ander belangrijk aandachtspunt. De isolatie moet bijvoorbeeld recht en strak gestript zijn. Bij soepele draad of afscherming mag slecht een vastgesteld aantal strands in de aansluiting missen.

KRIMPEN VAN CONTACTEN

Bij het machinaal of handmatig krimpen van contacten is het belangrijk dat de overgang tussen de isolatie en de geleider gecentreerd binnen het inspectievenster valt. De trekontlasting grijpt perfect om de isolatie, en de draad zit ver genoeg, maar niet te ver, in het contact.

Daag ons uit

Wij denken in oplossingen

Zo zijn er nog talloze criteria die wij beoordelen om voor u kabelassemblages van hoge kwaliteit en voor langdurig gebruik te produceren. Wilt u zelf ervaren hoe perfect onze kabelassemblages geproduceerd en afgewerkt zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en daag ons uit.

MCAP assemblies – Probleemoplossers die zorgen voor de beste verbinding

Daag ons uit